Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Vestager bør genudpeges

12-02-2019 KL. 11:38
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Da Margrethe Vestager i 2014 blev udpeget som dansk EU-kommissær, kom det som en overraskelse. Det var kendt, at daværende statsminister Helle Thorning Schmidt var interesseret i en EU-stilling, men det var Vestager, som kom i spil, og både for Danmark og EU har det været positivt og værdifuldt at se, hvordan Margrethe Vestager har udført rollen som EU-kommissær på konkurrenceområdet.

Der står respekt om Vestagers indsats - her i landet, i EU og hos de globale selskaber. Flere internationale virksomheder med USA-udgangspunkt har opdaget, at hun ikke er en kommissær, der sidder til pynt. Hun er til handling. Og store bøder har hun som EU-kommissær givet gigant-selskaber som Google, Facebook og Apple, når de ikke har overholdt konkurrencereglerne. Og blandt andre den franske præsident, Macron, har - inden han fik travlt med at forholde sig til de gule vestes demonstrationer i landet - lanceret Vestager som en mulig ny formand for EU-kommissionen.

Men uanset om Margrethe Vestager skal fortsætte som EU-kommissær for konkurrence eller blive ny formand for EU-kommissionen, så vil det kræve, at et politisk flertal i Danmark bakker op om, at hun er Danmarks kandidat.

Med tanke på at Vestager er god for Danmark og for EU på en toppost, ville det være meget naturligt, hvis de to førende statsministerpartier i Danmark - Venstre og Socialdemokratiet - nu blev enige om, at Vestager skal være den danske kandidat også for den kommende femårige periode. Det er senere i år, at den nye EU-kommission skal sammensættes, og det er svært at forestille sig, at Venstre eller Socialdemokratiet i egne rækker skulle kunne fremtrylle et emne, der kan levere den dygtighed, erfaring og gennemslagskraft, som netop Vestager kan levere.

Venstre og Socialdemokratiet kunne allerede nu signalere, at Vestager bør fortsætte som dansk EU-kommissær, og det vil der være bred opbakning til i Folketinget.

Det er rigtigt, at der er tradition for, at det parlamentariske grundlag bag en regering udpeger en dansk EU-kommissær. Med et folketingsvalg forude er det endnu mere relevant, at S og V allerede nu snakker seriøst sammen om, hvad der bør ske. Hvis Lars Løkke genvælges af et borgerligt flertal, skal det så betyde, at Vestager bliver bedt om at indstille arbejdet for at blive erstattet af f.eks. en tidligere V-minister? Og hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, skal der så sendes en socialdemokrat til posten som dansk EU-kommissær?

Når S og V holder kortene tæt på området, kan det selvfølgelig også skyldes, at de gerne vil bruge EU-kommissærposten som en joker i regeringsspillet - som en »handelsvare« over for de radikale i regeringsforhandlingerne efter valget ...

Men det ville være langt mere reelt med en bred aftale nu - om genudpegning af Margrethe Vestager i en ærlig erkendelse af, at hun er Danmarks bedste bud som EU-kommissær. Og hvis hun blot har en mindre chance for at blive formand for EU-kommissionen - og det har hun - vil det da også være rettidig omhu at få meldt ud, at Vestager også er dansk medlem af EU-kommissionen de kommende fem år.

Så slipper S og V også for besværet med, hvem de skal sende af sted som afløser for Vestager ... Hold nu fast i hende!

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland