Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Vi kan lære af corona-krisen

30-06-2020 KL. 22:10
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Coronatiden har påvirket os alle.

Mens vi stadig spritter/vasker hænder, holder afstand og følger andre gode råd, er det relevant at reflektere over et forløb, hvor både det bedste og det værste er kommet frem i menneskers sind, nye vaner og oplevelser er kommet til og livserfaringer kan gives videre.

Det er f.eks værd at lytte til de coronaramte, der efter at have været i respirator og kunstig koma er kommet til tilbage til livet med taknemmelighed - men også med indsigt om, at livet er mere skrøbeligt, end vi dagligt går og tænker. Og det er værd at lytte til deres ord om fortsat at beskytte sig mod smittespredning.

Coronatiden har negativt været præget af for meget egoistisk mig-kultur. Som direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, forleden udtalte til Kristeligt Dagblad, så er det i en coronatid »helt nødvendigt, at vi løfter blikket - som Grundtvig skrev: »med øjet himmelvendt« - og ser lidt væk fra os selv«. Det kræver udsyn og engagement og fællesskab, og samtidig med at for mange har været selvoptaget under coronakrisen - og nogen udviste ligegyldighed i stedet for omtanke - har der heldigvis også været mange eksempler på omsorg, hjælpsomhed og fællesskab. Det kan der bygges videre på.

Coronatiden var - og er - også en understregning af, at omtanke er godt, men at frygt er en dårlig følgesvend i livet. Og undertiden var dele af medieverdenen også med til at puste til frygten, som så fik nogle borgere til at isolere sig mere end godt var - og så kom ensomheden krybende.

På plussiden har danskerne i stort omfang genopdaget naturværdier i vores smukke land - der er blevet gået, cyklet og kørt i bil ud i naturen, og det bliver mange, der denne sommer erstatter udlandsferie med danske oplevelser. Og så begyndte danskerne at synge mere - med eller uden forsanger på tv! Fællesskab i det nære er også blevet understreget som en særlig værdi. Det bliver også en nyttig lære, at antallet af møder godt kan reduceres uden at virksomheder eller organisationer tager skade. Og det er afklaret, at hjemmearbejdsplads - i hvert fald i en periode eller på enkelte dage - kan fungere udmærket. Og så har diverse »hold afstand- regler« bevirket, at danskerne har fået færre infektionssygdomme. Det må gerne fortsætte!

Der skal læres af coronaforløbet. Nedlukningen var dramatisk - men understregede nyttigt alvoren. Genåbningen har været mere tilfældig. Det var også svært at forstå, at der skulle gå så lang tid før udendørs besøg - med afstand - blev etableret for de ældre på plejehjem. Og svært at forstå, at barer åbnede før kirker! At der blev sent åbnet for tyskere og nordmænd - og to dage efter skiftedag i sommerhus-branchen - hørte sammen med krav om seks overnatninger også til de mere uforståelige bidrag.

Økonomi og beskæftigelse bliver tunge udfordringer. Og med store regninger, der hober sig op for samfundet - og flere der venter - er det ikke helt let at forstå, at det var så vigtigt for regeringen, at alle borgere skulle have ekstra penge i hånden.

Men der er liv - også efter corona - og tak for det. At have udsyn og passe på hinanden har været gode, blivende værdier. Og »frygt ikke« er stadig et godt budskab! O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland