Ritzau Politik

Vidtgående epidemilov med mere magt til Folketinget vedtaget

Folketinget har tirsdag vedtaget en ny epidemilov, som indeholder mulighed for nye, vidtgående restriktioner, der skal dæmme op for smitsomme sygdomme.

Den erstatter ændringerne, der blev vedtaget i marts 2020, hvor store dele af Danmark blev lukket, da coronavirus kom til Danmark.

Den indeholder mere magt til Folketinget, som den siddende sundhedsminister fremover skal henvende sig til for at få opbakning til eventuelle indgreb.

Udvalget i Folketinget kan dog ikke forhindre en minister i at ophæve, lempe eller foretage "uvæsentlige ændringer" af eksisterende regler.

Den nye lov indeholder en epidemikommission på 11 medlemmer, som skal rådgive om kommende epidemier. Den udpeges af regeringen og sundhedsaktører.

Som tidligere epidemilove indeholder den en række indgreb som undersøgelser, indlæggelser, isolation og behandling under tvang.

Samt påbud om mundbind, forsamlings- og opholdsforbud samt nedlukning af plejehjem og sygehuse.

Lovforslaget førte til ugelange demonstrationer foran Christiansborg i efteråret, hvor mange hundreder luftede deres utilfredshed med larm fra fløjter og slag på grydelåg. Tirsdag var demonstranterne tilbage på pladsen.

Loven erstatter ændringerne, som blev vedtaget kort efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts sidste år offentliggjorde den store nedlukning.

/ritzau/