Gå til hovedindhold
Debat

Vigtige nuancer

13-05-2019 KL. 12:01
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

9. maj kunne man i denne avis læse, at udgifterne til vederlagsfri fysioterapi udfordrer sundhedsbudgettet i Skive Kommune.

Vederlagsfri fysioterapi er en sundhedsydelse, der gives til borgere ramt af for eksempel sklerose, spastisk lammelse og cystisk fibrose.

De ønsker ikke at være en belastning for kommunens budgetter, men de har nu engang ikke selv valgt at blive syge - og behandlingen er typisk afgørende for, at de kan bevare den førlighed, de trods alt har.

Vederlagsfri fysioterapi er skruet sådan sammen, at det er de praktiserende læger, der henviser patienterne til vederlagsfri fysioterapi og kommunerne bagefter får regningen. Når regninger stiger, så skyldes det ikke, at fysioterapeuter giver dyrere behandling. Tværtimod falder prisen per patient.

Når de samlede udgifter alligevel stiger, så skyldes det, at flere borgere får behov for vederlagsfri fysioterapi.

Den væsentligste årsag til det er, at vi lever længere. Det gælder heldigvis også mennesker med alvorlige funktionsnedsættelser eller alvorlig sygdom.

Det betyder, at flere mennesker i dag lever med for eksempel spastisk lammelse.

Samtidig ser vi en stor vækst i neurologiske sygdomme som Parkinsons. Det er samtidig et godt eksempel på en sygdom, hvor det har meget stor betydning, at man får den rigtige hjælp til træning.

Det udskyder symptomer og er med til at sikre, at man kan leve sit liv uden behov for hjælp længst muligt.

Det har afgørende betydning for livskvaliteten – og er samtidig med til at begrænse udgifterne til hjemmehjælp. Der er altså gode grunde til, at udgifterne til vederlagsfri fysioterapi stiger.

Med venlig hilsen

Sanne Jensen,

regionsformand,

Danske Fysioterapeuter,

Ågade 16,

7800 Skive

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland