Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Vil Joy Mogensen skabe Fur-freden?

28-07-2020 KL. 08:09
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Med rette - og med urette - er Joy Mogensens indsats som kulturminister blevet kritiseret.

Når en minister - retfærdigt eller ej - får et halvskævt image - er det tid at tænke og handle og skabe tillidsskabende beslutninger og foranstaltninger. Bryde rytmen og genvinde en blanding af mod, fornuft og folkelighed.

Den lange strid om Bette Jens’ Hyw på Fur er en af de sager, hvor kulturminister Joy Mogensen (S) har mulighed for at bane vej for en tillidsskabende, fornuftsbetonet kompromis-løsning - en Fur-fred om man vil. Som bekendt har Slots-og Kulturstyrelsen sagt nej til diverse træ-gelændere på højens trappe. Og i første omgang er det også blevet et nej til et støttereb i midten af trappen. Nu har Skive Kommune - med et brev fra borgmester Peder Chr. Kirkegaard (V) - imidlertid åbnet for et kompromis om accept af et støttereb - i perioder med mange besøgende på højen. Det er en løsning, som kulturministeren må gribe med glæde, og hun bør straks gå i positiv dialog med Slots-og Kulturstyrelsen om at få afprøvet den model. Sikke en chance for at skabe en konstruktiv løsning - grib den!

Der har været et grotesk forløb, hvor myndighederne undervejs har haft en 6-6 afstemning om gelænder på den gamle trappe. Det blev så et nej, men så blev der accept af en ny og større trappe på Bette Jens’ Hyw. Nyt gelænder blev sat op - i flere omgange - af Furs »gelænderbande«, men Skive Kommune blev så bedt om at fjerne disse gelændere af Slots-og Kulturstyrelsen.

Senest er der etableret et smukt, naturfarvet støttereb i midten af trappen på Bette Jens` Hyw. Det falder helt naturligt ind i omgivelserne ved højen, som er et særdeles stærkt besøgt udsigtspunkt på Fur. Og som påpeget af borgmesteren i brevet til kulturministeren åbner støtterebet også oplagt mulighed for at mindske smitterisiko for corona på stedet, fordi besøgende kan gå op i den ene side og ned i den anden. Dermed øges afstanden helt naturligt.

Vigtigt er det naturligvis også, at støtterebet er en afgørende hjælp for ældre og gangbesværede, der gerne vil sikkert op på højen - og sikkert ned igen. Det er da naturligt at forsøge at hindre alvorlige faldulykker på stedet.

Når Joy Mogensen ser billeder af Bette Jens’ Hyw med naturfarvet støttereb i midten af trappen, så bør hun også se den løsning som det oplagte kompromis - som minimum i ferieperioder og helst permanent. Tænk både at kunne tage hensyn til menneskers sikkerhed og helbred og natur-og kulturværdiers beskyttelse - og så samtidig være brobygger i et kompromis, som kan vise, at borgere og myndigheder kan mødes om løsninger med perspektiv.

Enkelte har i debatten nævnt, at Folkebladet skal undlade at skrive, når der er gelænder eller støttereb sat op på højen - i håb om at Slots-og Kulturstyrelsen ikke opdager det. Men nyheder hverken kan eller skal gemmes væk. Der er mange medier - også sociale - og Slots-og Kulturstyrelsen følger selv med i, hvad der sker.

Den gode nyhed er, at nu kan en fredelig løsning endelig findes - hvis vilje og sund fornuft er tilstede.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland