Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Vilde løfter og varm luft

22-02-2019 KL. 12:38
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er dybt bekymrende, hvis vejen til politisk magt i Danmark skal baseres på en giftig blanding af vilde løfter, varm luft og manglende svar over for vælgerne.

Det var en del af opskriften, da Venstre ved 2015-valget vandt regeringsmagten, og Socialdemokratiet er i fuld gang med en kurs, hvor hverken vælgere eller kommende samarbejdspartier kan få klare svar på ret meget - men i stedet mødes med netop vilde løfter og varm luft.

Det er på det ene område efter det andet, at S ikke giver klare svar. Hvad skal der ske med kontanthjælp og integrationsydelse? Vides ikke - S vil blot nedsætte en »ydelseskommission« som politisk syltekrukke. S lover tidligere pension til den ene faggruppe efter den anden, men hvordan det skal ske - og hvad det vil koste - sejler fuldstændigt og aldeles utroværdigt på det politiske hav. S lover 1000 flere sygeplejersker, men de findes ifølge eksperter slet ikke! S har store og kostbare planer for klima, infrastruktur, sundhed og det sociale område. Men det anvises slet ikke konkret, hvad der skal bruges penge på. Det er ikke holdbart, at et parti, der i øvrigt ikke vil have andre partier med i regering, ikke vil være langt mere konkret om, hvad vælgerne kan vente.

- Risikoen er, at man gentager fortidens fejl ved at skabe forventninger hos vælgerne, som man ikke kan indfri. Det er et demokratisk problem - for så ender man med, at folk får et billede af, at politikere ikke går op i andet end at få magten. Og så vender de demokratiet ryggen, lyder det advarende fra de radikales leder, Morten Østergaard, der over for Berlingske fastslår, at han opfatter diverse udspil fra Socialdemokratiet som »mere designet til valgkamp end til virkelighed«.

Og til samme avis påpeger Enhedslistens Pernille Skipper med rette, hvordan Socialdemokratiet lader som om, utroligt mange mennesker skal kunne få en ret til pension, hvis bare de har arbejdet 40 år, men i virkelighedens verden støtter Socialdemokratiet jo en stadig højere pensionsalder. Ikke mindst på det område er der så vilde løfter og så meget varm luft i S-pjecer og udspil, at det burde være en sag for forbrugerombudsmanden på grund af vildledende varedeklaration!

Det er beklageligt, at Socialdemokratiet ikke selv kan se problemet med de mange løfter og manglen på konkrete svar. Det er muligt, at det er opskriften på at få magten, men det er i så fald også opskriften på, hvordan man vil miste magten igen, når vælgerne opdager tingenes rette sammenhæng.

Det bliver en kæmpe opgave for seriøse medier at få mere fakta ind i valgkampen - og at få partier og politikere til at svare på, hvad de konkret ønsker af politiske forandringer, og hvordan de skal finansieres.

Vælgerne kan ikke være tjent med, at det enten ender med ren overbudspolitik eller med manglende lyst til at fortælle, hvad der skal ske efter valget.

Vælgerne har krav på at få langt mere klar besked - ellers vil de med rette senere straffe dem, der lovede for meget og ikke ville være konkrete.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Lokalt

Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive

Kultur

Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande« Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande«

112

Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland