Avisen Mener

Voldsomme vælgervandringer

Ved folketingsvalget i 5. juni 2019 fik Venstre 23,4 procent af stemmerne, mens de konservative - trods fremgang - måtte nøjes med 6,6 procents opbakning. I den seneste Gallup-måling i Berlingske står Venstre næsten til en halvering med kun 12,6 procent - og de konservative er mere end fordoblet og overhaler klart Venstre med 16,7 procent af vælgerne.

Det er meget voldsomme vælgervandringer. De konservative har jo ikke bare overhalet Venstre - de konservative spurter forbi og er nu klart og entydigt det største borgerlige parti.

Og Venstres problemer er ikke overstået. Lars Løkke Rasmussen har definitivt besluttet at stifte et nyt parti og stille op ved næste valg. Som tidligere V-formand og statsminister vil det også skade Venstre. Og så er det stadig uafklaret, hvad Inger Støjberg vil. Det eneste sikre om hende synes at være, at hun ikke forlader politik - og at hun ikke vender tilbage til Venstre. Så hun er og bliver en ny udfordring for Jakob Ellemann-Jensen og Venstre.

De konservatives markante fremgang - partiet har nu de bedste målinger i 26 år - handler også om stor popularitet hos partiets formand, den tidligere Viborg-borgmester Søren Pape Poulsen.

Analysebureauet YouGov har for BT set på nogle partilederes popularitet, og bureauet konkluderer, at Søren Pape nu med et mulehår har overhalet Mette Frederiksen (S) i popularitet. Den vurdering er baseret på, hvor mange procent af vælgerne, der mener, at de to partiledere har klaret sig »«meget godt«, »godt«, »dårligt« eller »meget dårligt«. Og samlet tager Søren Pape Poulsen altså nu førertrøjen.

I forhold til opbakning her og nu i målinger er de konservative klart det største borgerlige parti, men Søren Pape og partiet vælger bevidst ikke at lancere Pape som den blå bloks statsministerkandidat. Endnu.

Men i virkelighedens verden er det nu langt mere sandsynligt, at Søren Pape Poulsen kan blive statsminister, end at den position erobres af Jakob Ellemann-Jensen.

Det er imidlertid klogt, at Pape og de konservative ikke overspiller rollen - og vælgerne kommer jo nærmest af sig selv i øjeblikket. Søren Pape Poulsen vil i hvert fald ikke blive så kåd, som den tidligere konservative statsminister, Poul Schlüter, der engang udtalte følgende om Jakob Ellemanns far, Uffe Ellemann-Jensen, da Uffe var formand for Venstre:

- Det kan godt være, at Uffe Ellemann-Jensen en gang bliver statsminister - men det bliver ikke i Danmark, lød det kækt fra Schlüter - og den slags gjorde selvfølgelig ondt i Venstre.

V og K har evigt samarbejde - og evig rivalisering. Det er ikke altid det største borgerlige parti, der løber med statsministerposten. Det afhænger naturligvis af, hvad andre partier ønsker. Og både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige må forventes at foretrække Søren Pape frem for Jakob Ellemann-Jensen som borgerlig statsministerkandidat.

Det skal så huskes, at der i alle meningsmålinger stadig er flertal bag de partier, der ønsker Mette Frederiksen som statsminister. Men forude venter både en afklaring om mink-skandalens ansvar og Lars Løkkes partidannelse - begge dele kan skabe nye, interessante vælgervandringer.

Her og nu må Søren Pape dog stråle om kap med forårssolen, mens Jakob Ellemann-Jensen må tænke på, hvordan han dog kan bremse Venstres store nedtur.

O.D.