Lokalt

Webcam sender live: Ugler er flyttet ind på gymnasiet

Ole Lilleør var lige ved at give op. Siden der kom webcam i gymnasiets uglekasse i efteråret, havde hverken han eller nogle af kollegaerne set eller hørt ugler. Men den 27. marts valgte han alligevel at tjekke web-kameraet for at se, om der måske skulle være kommet noget. Og der lå det. Et æg.

- Ingen har nogensinde set dem, efter kameraet kom op, så jeg blev helt forbavset, da jeg så ægget. Jeg kunne godt genkende det, så jeg vidste det var et ugleæg. Og senere samme aften kom en fugl ind i kassen, siger Ole Lilleør, der er lektor i biologi og filosofi på Skive Gymnasium.

Allerede dagen efter opdagede han endnu et æg i kassen. Siden har fuglene dog mere eller mindre ruget lige siden, så han ved ikke, om der er kommet flere æg til.

Uglerne i kassen er natugler, og det er de mest almindelige ugler i Danmark. Den næste måned kommer de til at ruge på deres æg. Når æggene klækker, går der cirka tre uger, inden ungerne begynder at hoppe ud af kassen.

- Så sidder de på grenene og flakser lidt rundt. Det bliver virkelig sjovt. Men pludselig er det overstået, siger Ole Lilleør, der selv er ornitolog.

Han håber, at han kan bruge ungernes udvikling i biologiundervisningen.

- Det bliver meget spændende at følge med i. Jeg håber, vi kan følge med i ynglebiologien, rugetid og ungetid. Måske kan vi overvåge, hvad de bliver fodret med, og hvor mange gange. Problemer er, at det foregår om natten, så hvem skal overvåge det? Heldigvis er gymnasieelever meget nataktive, griner han.

Hvis man har lyst, så kan man følge med i, hvad der sker i uglekasse her: Gymnasiets ugelecam

Hvis man håbede på at komme til at se nogle små, søde ugleunger, så skal man dog vente til slut april eller starten af maj.

- Sidst i maj eller starten af juni begynder de så at forlade kassen, og så spreder de sig sandsynligvis i Ådalen, siger Ole Lilleør og fortsætter:

- En aften tjekkede jeg kameraet, og så sad uglen og kiggede lige ind i det med sine store, sorte, stirrende øjne. Det var lidt skræmmende, som om den sagde »hvad kigger du på«.

Han påpeger samtidig, at det er meget passende, at uglerne bor på gymnasiet.

- Man siger jo, at ugler er kloge, og gymnasiet er visdommens rede, kan man side, griner han.

Lektoren vil desuden gerne høre, hvis folk, der følger med i liveudseendelsen, ser noget spændende - for eksempel om der er kommet flere æg, eller om æggene er ved at klække.

Natuglen har ikke flyttet sig i flere dage, fordi den ruger på æg. Det betyder, at ingen ved, hvor mange unger der kommer om en måneds tid.  Screendump.